Вчерашната атака на Кримския мост, в резултат на която движението по съоръжението беше напълно спряно, е в състояние да влоши логистиката на руската армия в Южна Украйна по време на контранастъпателните действия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). До такива изводи стигнаха анализатори от американската неправителствена организация Институт за изучаване на войната (ISW).

След експлозиите на моста, руските власти обвиниха украинските специални служби, че са нанесли безпилотен надводен удар по обекта сутринта на 17 юли.

Видеозаписът на последствията показва, че единият участък от пътя на моста през Керченския пролив се е срутил, а другият е повреден, но е останал цял.

Министерството на транспорта на Руската федерация тогава заяви, че ударите не са нанесли щети нито на железопътния мост, нито на колоните на автомобилния мост, а железопътният трафик през моста е възобновен няколко часа след удара.

Руските власти пренасочиха тежкия цивилен трафик от Крим към територията на Руската федерация през окупираните южни райони в Украйна, а руски източници говореха за големи задръствания в Джанкойския район на полуострова и край Херсон към Мелитопол.

В доклада се отбелязва, че руските туристи вероятно са влошили трафика и най-вероятно са попречили на руската логистика от Крим до "тиловите райони“ в областите Запорожие и Херсон.

Андрий Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, отказа да коментира участието на страната в инцидента.

Сред другите заключения на ISW:

Реакцията на руските военни кореспонденти на атаката срещу моста през Керченския пролив до голяма степен критикува руските власти за това, че не са успели да обезопасят моста.

ЧВК "Вагнер" продължава подготовката за установяване на постоянно присъствие в Беларус.

Руската федерация продължава опитите си да реорганизира апарата си за вътрешна сигурност след въоръженото въстание на "вагнеровците".

Украинските войски продължават контранастъпателните операции в поне три сектора на фронта на фона на активизирането на руските настъпателни операции по границата на Харковска и Луганска области на 17 юли.

Войските на Руската федерация проведоха активни настъпателни действия по линията Купянск-Сватово и вероятно са постигнали незначителни тактически успехи в това направление.

Руските сили продължават ограничени наземни атаки югозападно и южно от Кременная, около Бахмут и по линията Авдеевка-Донецк.

Въоръжените сили на Украйна продължиха контранастъпателните действия в района на Бахмут и настъпват в района на административната граница Донецк-Запорожие.

Руските войски извършиха ограничени контраатаки в западната част на Донецка област.

Руски източници твърдят, че украинските въоръжени сили са продължили неуспешните наземни атаки в района на Орехов в западната Запорожка област.