Президентът на Русия Владимир Путин говори за възобновяване на производството на ракети със среден и малък обсег. Според анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) по този начин той се опитва да повлияе на решенията на Запада, особено в ключови моменти на политически дискусии за военна помощ за Украйна. 

На 28 юни Владимир Путин нареди производството и разполагането на ядрени ракети с малък и среден обсег след оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег през 2019 г.

Анализаторите предполагат, че това вероятно е част от продължаващата кампания за рефлексивен контрол на Кремъл, целяща да повлияе на вземането на решения на Запада в полза на Русия.

Путин присъства на заседание на Съвета за сигурност на Русия, където той заяви, че Русия е обещала да спазва разпоредбите на Договора за РСМД (Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег), забраняващи производството и разполагането на наземни ракети със среден обсег, докато Съединените щати не нарушат тези разпоредби, и че Русия трябва също да произвежда и внедрява такива системи.

"Съединените щати преустановиха участието си в Договора за РСМД на 1 февруари 2019 г. и се оттеглиха от договора на 2 август 2019 г. поради нарушения на договора от страна на Русия, свързани с разработването, тестването и разполагането на ракети със среден обсег и Русия отговори, като прекрати участието си в Договора за РСМД на 2 февруари 2019 г.", припомнят анализаторите от ISW.