Отказът на руския президент Владимир Путин от всякакви мирни преговори с Украйна при условията на Киев показва неговата увереност в победата на Русия чрез пълзяща окупация, изчерпване на въоръжените сили на Украйна и прекратяване на западната помощ. Това се казва в последния коментар на базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Докладът цитира и анализира изявленията на руския държавен глава по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в четвъртък, 4 юли.

По-специално, Путин отхвърли руското участие в каквито и да било преговори за споразумение за прекратяване на огъня при условията, поставени от Запада. Вместо това той поиска "необратима демилитаризация" на Украйна като предпоставка за всяко споразумение за прекратяване на огъня. Така Путин настоява Украйна на практика да капитулира преди всяко прекратяване на огъня.

ISW обърна внимание на факта, че вместо да предложи типичния си очевиден интерес към подобни преговори, Путин отхвърли всеки процес на преговори за прекратяване на огъня.

"Путин многократно е позиционирал Запада като свой очакван партньор в преговорите за споразумение за прекратяване на огъня, за да накара Запада да направи отстъпки по отношение на украинския суверенитет, но Путин отхвърли всички посреднически страни като възможни посредници при сключването на споразумение между Украйна и Русия“, се казва в доклада.

Освен това, отбелязва ISW, Путин отхвърли Върховната Рада като възможна контактна точка за преговори, въпреки че преди това заяви, че това е единственият легитимен украински орган, с който Русия може да преговаря.

Той нарече всички украински власти нелегитимни или негодни за преговори и също така отхвърли идеята трети страни да участват в преговорите, като на практика отхвърли всеки реалистичен процес на пълни преговори за споразумение за прекратяване на огъня, са на мнение в мозъчния тръст. Но, както се казва в доклада, той отбеляза искането си за прекратяване на огъня от Украйна.

Отбелязва се, че по този начин Путин изисква съгласието на Украйна за необратими мерки за "демилитаризация“ - той твърди, че Русия не може да позволи на украинската армия да се възползва от прекратяването на огъня, за да възстанови силата си.

Анализаторите на ISW смятат, че Путин ще използва почивката, за да възстанови и разшири своите сили и допълнително да мобилизира своята отбранителна промишлена база "за бъдеща агресия, насочена към унищожаването на украинската държава“.

"Отказът на Путин да приеме каквото и да е примирие без Украйна да се предаде допълнително показва, че той е уверен в оценката си, че Русия може да постигне победа, като продължи пълзящото си настъпление в Украйна, прекрати западната подкрепа за страната и спечели война на изтощение срещу украинските въоръжени сили“, се казва в доклада на ISW.