Коментаторите от Института за изследване на войната (ISW) пишат, че руският президент Владимир Путин е незаинтересован от предметни мирни преговори с Украйна и използва предстоящата среща на върха на БРИКС, за да легитимира информационните операции на Кремъл, които представят Киев като нежелаещ да преговаря, предава "Украинская правда“.

"Путин се срещна с ръководителите на водещите медии на страните-членки на БРИКС в Москва на 18 октомври и каза, че Русия е готова за преговори с Украйна, но по-късно възрази, като заяви, че Русия е "готова да продължи тази битка“ и че "победата ще бъде наша", отбелязват от базирания във Вашингтон мозъчен тръст.

Коментаторите посочват, че изявленията на Путин от 18 октомври са последните в поредица от противоречиви изявления на руския президент и други високопоставени служители на Кремъл, които се опитват да представят Русия като желаеща да преговаря, като същевременно дават да се разбере, че Кремъл не желае да приеме условия, които не означават капитулация и унищожаване на Украйна.

"Путин също така заяви на 18 октомври, че Русия трябва да създаде условия за траен мир и невярно представи Украйна като държава-агресор във войната, като допълнително посочи, че тези условия означават елиминиране на способността на Украйна да се защитава срещу евентуална бъдеща руска агресия“, пише ISW .

Посочва се също, че Путин е използвал срещата, за да промотира алтернативни мирни планове на Бразилия и Китай, чиито ключови принципи са в полза на Русия.

"ISW продължава да вярва, че Кремъл не се интересува от добросъвестни мирни преговори с Украйна и че Кремъл използва концепцията за "мирни планове“ или "преговори“ само за да насърчи Запада да окаже натиск върху Украйна да направи превантивни отстъпки по отношение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, пишат коментаторите.