Руските войски достигнаха покрайнините на Угледар в Донецка област, но това едва ли ще им даде някакво специално оперативно предимство за по-нататъшно настъпление в западната част на региона, смятат коментаторите от "Института за изследване на войната“ (ISW), цитирани от УНИАН.

Както се отбелязва в материала, руснаците се опитват да пробият североизточния фланг на Угледар през Водяное и югозападния фланг през Пречистовка. По този начин те се надяват да обкръжат украинските войски и да ги принудят да напуснат града.

Според коментаторите е възможно руснаците да успеят да превземат целия Угледар, но скоростта и лекотата на тяхното настъпление ще зависи отчасти от решението на украинските отбранителни сили. Ако решат да бранят Угледар, на руснаците може да им е трудно да се бият за града, чиято отбрана е укрепвана от две години.

Ако руската армия не превземе града сравнително бързо, маневрата им по фланговете на Угледар може да бъде засегната от началото на есенните дъждове.

Според коментаторите на ISW, дори руснаците да превземат това населено място, това едва ли ще промени коренно хода на настъпателните операции в западната част на Донецка област, тъй като Угледар не е особено важен логистичен център. Освен това те вече контролират повечето от главните пътища, водещи към града.

Превземането му няма да осигури незабавно достъп на руснаците до нов път, нито ще отреже украинските въоръжени сили от артерията, която е важна за тяхната логистична поддръжка. Потенциалната окупация на Угледар също не би осигурила непременно изгодна позиция за руснаците за започване на по-нататъшни настъпателни операции в други части на западната Донецка област.