Превземането на Мариинка от руснаците представлява ограничена тактическа полза и не предвещава никакъв оперативен значим напредък. Това се посочва в нов доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава УНИАН.

Кадри с географски етикети показват, че руските войски са навлезли в северните райони на Маринка. "ISW оценява, че руските сили вероятно ще контролират по-голямата част, ако не и цялата Маринка, въпреки че няма визуално потвърждение за пълно руско превземане на Мариинка към 26 декември“, се казва в доклада.

Анализаторите отбелязват, че руският президент Владимир Путин е казал, че превземането на Маринка ще позволи на руските войски да изтласкат украинските въоръжени сили от околностите на Донецк и да създадат по-широко оперативно пространство за руските сили.

"Малкият и напълно разрушен град не предоставя на руските окупатори надежден плацдарм за по-нататъшни настъпателни операции. Мариинка се намира на по-малко от километър от фронтовата линия и украинските сили отдавна са укрепили много близки населени места, които руските войски също се опитват да завземат“, се казва в доклада.

Анализаторите отбелязват, че от 24 февруари 2022 г. руските войски са напреднали приблизително 3 км в Мариинка и няма индикации, че скоростта на напредване на руските войски към следващите населени места, идентифицирани като тактически руски цели, ще бъде по-бърза, особено като се има предвид скоростта на изтощение .

"Превземането на Маринка от Русия следва няколко месеца на незначителни успехи и не е резултат от внезапна, бърза, механизирана руска офанзива. От пролетта на 2022 г. руските сили не са провели нито една настъпателна операция, която би довела до бързо и механизирано настъпление и способността на Русия да провежда механизирани маневри, необходими за такава офанзива, са сериозно влошени. Руските сили наскоро демонстрираха липсата на тези способности в неуспешните вълни от масивни механизирани атаки за превземане на Авдеевка и тези настъпателни операции доведоха до загуби на бронетанкова техника, което накара руското командване да премине към наземни атаки с тежка пехота“, обясняват от ISW.

Добавя се, че воденето на бърза маневрена война също изисква боеспособни механизирани части, а руските части, участвали в превземането на Мариинка, са до голяма степен елементи от слабо обучени и по-малко ефективни части на т.нар. "ДНР“.

"Руските войски едва ли ще могат да извършат бързо оперативно настъпление от Мариинка, а съобщенията за превземането на населен район от Русия създават условия за по-нататъшни ограничени тактически успехи“, заключиха експертите.