Помощта на САЩ за Украйна в близък до средносрочен план остава жизненоважна, за да помогне на страната да изгради своя собствена отбранителна индустриална база. Продължителността на тази помощ ще зависи от напредъка на Киев в производството на собствени оръжия, се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Според анализаторите няма да има нужда САЩ да изпращат големи пакети помощ за сигурността на Украйна за неопределено време, ако Киев активно увеличи производството на собствени оръжия в страната, развие двустранни и международни отбранително-промишлени партньорства и създаде съвместни предприятия със западни компании.  

В същото време, отбелязват от ISW в доклада, САЩ ще трябва да подкрепят Украйна още няколко години, докато страната формира своя собствена отбранителна индустриална база. Международните изисквания за сигурност на Украйна обаче ще намалеят в дългосрочен план, тъй като тя изгражда собствените си способности за самостоятелно производство на оръжия.

В същото време крайният успех на усилията на Украйна да развие своя собствена отбранителна индустриална база зависи от способността на Киев да освободи стратегически важни територии, които в момента са контролирани от руските сили.

"По този начин военната помощ от САЩ и партньорите за Украйна в близко бъдеще ще продължи да бъде критична, тъй като Вашингтон остава основният източник на доста голямо количество необходимо военно оборудване, по-специално танкове M1 Abrams, бронетранспортьори , усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана като Patriot и ударни системи с голям обсег.Т.е. оборудване, което беше приоритет в предишните пакети за помощ от САЩ за Украйна“,подчертават експертите на ISW.