Настъплението на Въоръжените сили на Украйна в руската Курска област позволи на военните на Киев поне временно да овладеят инициативата на един участък от фронта и да продължат противостоянието на всички територии на военните действия. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.

"Операцията на ВСУ в Курска област позволи на украинските войски поне временно да овладеят инициативата на бойното поле в един участък от фронта и да се противопоставят на руската инициатива на цялата територия на военните действия“, отбелязват анализаторите.

Контролът на Русия върху инициативата в цялата бойна зона от ноември 2023 година й позволи да определи местоположението, времето, мащаба и изискванията за бойни операции в Украйна и принуди Киев да изразходва материални и човешки ресурси за отбранителни операции.

Украинската операция в Курска област обаче принуди Кремъл и руското военно командване да реагират и да прехвърлят сили и средства в сектора, където ВСУ предприеха атака.

Руските войски обаче не са водили активни военни действия в Курска област. Русия използва общовойсковата инициатива, за да окаже натиск върху Украйна и да се опита да попречи на украинските сили да натрупат жива сила и материали за бъдещи контраофанзивни операции, като същевременно определя темпото на бойните действия, което ще позволи на руските сили да поддържат последователни настъпателни операции.

Руският президент Владимир Путин и военното командване на Москва вероятно са преценили погрешно, че Украйна няма способността да поеме инициатива, а възможността Киев да постигне оперативна изненада поставя под въпрос оперативно-стратегическите допускания, които са в основата на настоящата руска офанзива Украйна, се казва в прегледа.

"Украинската операция в Курска област и по-нататъшните възможни украински трансгранични нахлувания принуждават Кремъл и руското военно командване да решат дали да третират хилядокилометровата международна граница със Североизточна Украйна като активен фронт, който трябва да се защитава, а не като неактивен фронт, как го третираха от есента на 2022 година“, допълват още от ISW.

Експертите посочват, че отговорът на Москва може да изисква от руските военни командири да обмислят нуждите от жива сила и логистика за отбрана на границата като част от план за кампания в цялата военна зона и следователно може да наложи дългосрочни ограничения върху оперативното планиране, с които Москва не се е сблъскала преди.

В доклада се добавя, че възгледът на Русия за международната граница като "спящ фронт“ й е дал по-голяма гъвкавост при струпването и мобилизирането на човешки и материални ресурси за военни операции в Украйна.

Русия е изразходвала значителни ресурси за изграждането на укрепления по протежение на международната граница, но не е ангажирала достатъчно персонал и оборудване за осигуряване и защита на тези укрепления.