Готовността на руското военно командване да постига ограничени тактически успехи в замяна на значителни загуби на бронирана техника ще става все по-трудна поради ограничените запаси от оръжия и техника от съветската епоха. Това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава Украинская правда.

Според съобщенията руските сили са загубили най-малко 5 дивизии бронирани машини и танкове на Покровското направление от началото на офанзивата за превземане на Авдеевка през октомври 2023 г. и по време на засилените руски офанзиви в западната част на Донецка област през лятото на 2024 г.

Анализаторите отбелязват, че потребител на мрежата X (бивш Twitter), която проследява визуално потвърдените загуби на руска техника в Украйна, е заявил, че руските сили са загубили 1830 единици тежка техника на Покровското направление от 9 октомври 2023 г. насам.

Руските сили започнаха интензивна 4-месечна офанзива за превземане на Авдеевка през октомври 2023 г., а по-късно продължиха настъплението си западно от Авдеевка и западно и югозападно от Донецк през пролетта и лятото на 2024 г. и данните отразяват загубите на руска техника, натрупани по време на тези офанзиви.

"Оценката на потребителя X, базирана на визуално потвърдени загуби на оборудване, вероятно е предварителна, тъй като не всички загуби на руско оборудване се регистрират визуално. Действителният брой на загубите на руско оборудване на Покровското направление вероятно е по-висок от отчетения".

Експертите предполагат, че руското военно командване не желае или не е в състояние да признае сегашния мащаб и темп на загубите на оборудване през следващите месеци и години, като се имат предвид ограниченията в руското промишлено производство в областта на отбраната, ограничените руски запаси от оборудване от съветската епоха и неспособността на руските военни да постигнат оперативно значим териториален напредък чрез механизирани маневри.

"Руските сили изразходваха значително количество бронирани машини през първите седмици на офанзивата за превземане на Авдеевка през октомври 2023 г., а впоследствие ограничиха използването на бронирани машини по време на боевете в административните граници на Авдеевка.

Изглежда, че през последните месеци руснаците са ограничили използването на бронирани машини в района западно от града, въпреки че също така са засилили настъпателните операции западно и югозападно от Донецк и често провеждат до голяма степен неуспешни механизирани нападения на ниво взвод и рота в този район".

В прегледа се отбелязва, че руските войски вероятно са натрупали големи количества оборудване за тези настъпателни операции, въпреки че средносрочните и дългосрочните ограничения на запасите и темповете на производство на бронирана техника, както и нарастващите загуби на оборудване, могат да принудят руските военни да преосмислят предимствата на засилването на механизираната дейност в този сектор пред дългосрочните военни усилия на Русия в Украйна.

"Готовността на руското военно командване да постига ограничени тактически успехи в замяна на значителни загуби на бронирана техника ще става все по-скъпа, тъй като руските сили изразходват ограничените си запаси от оръжия и техника от съветската епоха през следващите месеци и години.

Русия вероятно ще се бори за адекватно снабдяване на частите си с материални средства в дългосрочен план, без да прехвърли руската икономика на военна основа и да увеличи значително темповете на отбранително-промишлено производство в Русия - стъпка, която руският президент Владимир Путин досега се опитваше да избегне".