"Липсата на боеприпаси може да принуди въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да вземат трудни решения относно приоритета на определени участъци на фронта: да изберат къде териториалните поражения са най-малко разрушителни". Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Анализаторите от ISW оценяват, че недостигът на артилерийски боеприпаси и забавянето на западната помощ създават несигурност в оперативните планове на ВСУ.

Данни с отворен код показват, че руските сили се възползват от недостига на боеприпаси и неспособността на Украйна да води достатъчна контрабатарейна атака. 

Така украинската анализаторска група Frontelligence Insight посочва, че преди това руските сили са създали стационарни артилерийски огневи позиции от края на 2022 г. до началото на 2023 г., когато недостигът на боеприпаси е ограничил украинските контрабатарейни способности. 

От Frontelligence заявяват, че руските сили са започнали да концентрират своята артилерия по подобен начин през януари 2024 г., което предполага, че украинските сили отново изпитват недостиг на артилерийски боеприпаси. 

От Frontelligence подчертават, че на много от украинските FPV дронове им липсва обсегът да поразят многобройните руски артилерийски оръдия, разположени на 15 до 24 километра от фронтовата линия.

Западни и украински официални лица наскоро подчертаха нуждата на Украйна от артилерийски боеприпаси. 

Ключови изводи от анализа на ISW за 2 февруари:

-Руският президент Владимир Путин, по време на реч на 2 февруари, призова за широка социална и икономическа мобилизация на Русия, напомняща пълната мобилизация на Съветския съюз по време на Втората световна война, въпреки факта, че Русия провежда много по-постепенна, но въпреки това ефективна мобилизация на отбранителната промишлена база.

-Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви на 2 февруари, че руските сили поддържат "стратегическа инициатива" по цялата фронтова линия в Украйна, което е значително отклонение от по-ранното характеризиране на Шойгу на руските операции като "активна отбрана".

-Разследвания с отворен код показват, че руските сили се възползват от недостига на боеприпаси и неспособността на Украйна да води достатъчна контрабатарейна война.

-Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър повтори на 1 февруари, че руският президент Владимир Путин многократно е заявявал, че не е променил целите си по отношение на превземането и подчиняването на Украйна.

-Руските военни блогъри и ултранационалистически активисти продължават да се представят за безпристрастни и конструктивни критици на руската армия за разлика от официалните източници на Кремъл в руското информационно пространство.

-Наскоро руските сили потвърдиха офанзива близо до Авдеевка и близо до границата на Донецка и Запорожка области на фона на позиционни битки по цялата линия на съприкосновение на 2 февруари.

-На 2 февруари руското издание  "Известия",  позовавайки се на източници в руската армия, съобщи, че руското министерство на отбраната формира части за противовъздушна отбрана в състава на десантно-щурмови части за защита на руската пехота от украински дронове, фронтални въздушни удари и обстрели.

-Украински и канадски официални лица обявиха нова коалиция за връщане на украински деца от Русия в Украйна.