Украйна предприе мерки за отстраняване на липсата на човешки ресурси в армията. Но забавянето и неадекватността на западната военна помощ продължават да ограничават способността й да създава ефективни бойни подразделения. Това се казва в последния материал на коментаторите от Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Отбеляза се неотдавнашното изявление на украинския президент Володимир Зеленски в интервю за CNN, че Украйна "има нужда от 14 бригади, за да бъде готова“ за неуточнено изискване и че Украйна не е успяла да оборудва дори четири от тези бригади.

Зеленски отбеляза, че Украйна увеличава вътрешното производство на дронове и прехвърля оборудване от складове или резервни бригади, за да се опита да компенсира недостатъчната военна помощ от Запада.

Според президента това недостатъчно снабдяване, по-специално с бронирани машини и артилерийски боеприпаси, е довело до загуби на украински личен състав.

"ISW отдавна е оценил, че способността на Украйна да се защитава срещу руските настъпателни операции и да вземе инициативата в театъра на военните действия зависи до голяма степен както от военната помощ на Запада, така и от усилията на Украйна за възстановяване на съществуващи части и създаване на нови – последното, от което Украйна е посветила значителни внимание" , се казва в доклада на ISW.

Въпреки това създаването на повече украинска пехота без съответното увеличаване на механизираната техника няма да подобри значително бойните способности на Украйна, отбелязват коментаторите.