Настъплението на Въоръжените сили на Украйна в Курска област се забави. Военните се опитват да се укрепят и да задържат определени райони, които наскоро поеха под контрол. Това се казва в поредния доклад на Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Според руски военни блогъри скоростта на атаките на украинската армия в Курска област се е забавила. Украинските въоръжени сили се опитват да задържат и укрепят определени райони.

Други военни блогъри твърдят, че руските войски постепенно стабилизират ситуацията в Курска област. Кадри с геолокация, публикувани на 28 август, показват руски войски, действащи в източното село Коренево. Това показва, че украинските въоръжени сили вероятно наскоро са се изтеглили от района и руските войски са си върнали някои загубени позиции.

Един руски военен блогър твърди, че украинските войски са напреднали покрай селата Ветрено, Кремяное и Шептуховка (всички източно и североизточно от Коренево); в рамките на източен Нечаев и Черкаски Поречни (и двата североизточно от Суджа); и в нивите южно от село Спальное (югоизточно от Суджа).

Руски блогъри твърдят, че частите на 810-та бригада на морската пехота (Тихоокеански флот, Източен военен окръг) са прочистили Спальное и са възвърнали контрола над селото.

Руското министерство на отбраната и други руски източници твърдят, че украинските въоръжени сили също са атакували източно от Кореневой близо до Олговка, северно от Суджа близо до Мала Локна, източно от Суджа близо до Русская Конопелка и югоизточно от Суджа близо до село Борки.

Междувременно друг руски блогър пише на 28 август, че руснаците са отбили опитите на украинските въоръжени сили да пресекат международната граница близо до Журавльовка в Белгородска област (югозападно от Белгород и северно от Харков).

Президентът на Чечня Рамзан Кадиров, командирът на чеченските специални сили "Ахмат“ Апти Алаудинов и други руски източници признаха, че руски наборници се бият в Курска област.

Руското опозиционно издание "Мобилизационние новости" съобщи, че командването на руската армия планира да изпрати наборници от 290-и ракетен полк (7-ми ракетен корпус на 27-а ракетна армия) и 2187-ми полк на ВДВ (98-а бригада).