Институтът за изследване на войната (ISW) предлага няколко възможни варианта за действия на руските власти в отговор на призивите за помощ от страна на депутатите на Приднестровието, всички те по един или друг начин са свързани с дестабилизацията на ситуацията в Молдова.Най-опасният вариант, според базирания във Вашингтон мозъчен тръст, ще бъде решение на Кремъл за формална анексия на територията, пише "Украинская правда“.

Приднестровието проведе конгрес на депутатите на 28 февруари и прие серия от решения, които вероятно имат за цел да осигурят на Кремъл оправдание за широк спектър от възможни ескалационни действия срещу Молдова – действия, които Кремъл би могъл прибягват както незабавно, така и в дългосрочна перспектива.

Докладът припомня, че Кремъл е използвал идеята за защита на своите "сънародници в чужбина“, за да оправдае факта, че руските войски са в Приднестровието от 1992 г. насам, а властите в Тираспол вероятно са отправили призиви към жителите на Приднестровието с руско гражданство, за да създадат допълнителни информационни условия за ескалация на руската дейност в Молдова.

Експертите отбелязват, че официални лица и рупори на Кремъл продължават да създават информационни условия за използване на Приднестровието и проруската молдовска автономна област Гагаузия за дестабилизиране на Молдова, но все още не са посочили как и за каква конкретна цел възнамеряват да използват подобни информационни условия.

Кремъл все още не е дал никакви сигнали за незабавен път към ескалация след конгреса на приднестровските депутати, въпреки че руският президент Владимир Путин може да отговори на исканията на Приднестровието по време на речта си пред руското Федерално събрание на 29 февруари.

Руското външно министерство обяви на 28 февруари в отговор на призива на приднестровския конгрес на депутатите, че защитата на интересите на жителите на Приднестровието и руските граждани е един от приоритетите на Русия, и също така обеща да "внимателно да разгледа“ исканията на Приднестровието.

Най-вероятният курс на действие е Кремъл да използва конгреса като трамплин за засилване на хибридните операции, насочени към дестабилизиране и по-нататъшно поляризиране на Молдова преди преговорите за присъединяване на Молдова към Европейския съюз и предстоящите президентски избори в Молдова през юни и ноември 2024 г., съответно.

Най-опасният план за развитие е, че Кремъл може да реши официално да анексира Приднестровието в бъдеще, за да оправдае военна намеса срещу Молдова в дългосрочен план.

Институтът предлага следните варианти за действие на руските власти:

Кремъл може да реши да не предприема никакви действия веднага след конгреса на 28 февруари. Путин обаче може да реши да изпълни тези искания по-късно.

Кремъл може да засили дипломатическия натиск върху Молдова да отмени наскоро приетия Митнически кодекс, който влезе в сила на 1 януари 2024 г. Промените, въведени от Молдова в Митническия кодекс, са важни за привеждането на Молдова в съответствие с нормите на ЕС по пътя на страната към членство в ЕС.

Кремъл може също така да се опита да предостави допълнителна военна помощ на приднестровските сили в бъдеще, въпреки че не е ясно как се надява да достави военно оборудване или персонал в Приднестровието.

Експертите посочват неразбираемостта на прехвърлянето на руски сили, тъй като те ще трябва да бъдат транспортирани през въздушното пространство на Украйна или Румъния (НАТО). Или, според анализатори, да се опитат да проведете широкомащабна сухопътна операция в района на Одеса, което руските войски едва ли ще направят, защото това би отклонило личния им състав от продължаващите им настъпателни операции в Източна Украйна и вероятно ще се провали във всеки случай.