Тридесет и шест световни лидери, включително от Китайската народна република (КНР), Индия, Южна Африка и Иран, пристигнаха в Казан, Република Татарстан, за XVI годишна среща на върха на БРИКС, по време на която Русия вероятно ще се опита да създаде механизми за засилване на военните си усилия в Украйна. Това се казва в последния материал на "Института за изследване на войната“ (ISW), цитиран от "Украинская правда“.

 "Русия вероятно ще използва срещата на върха на БРИКС като възможност да демонстрира своите усилия за укрепване на глобалните връзки с незападни държави и може би да влезе в споразумения и търговски механизми, чрез които може да подкрепи военните си усилия в Украйна, като същевременно смекчи въздействието на западни санкции“, отбелязват коментаторите.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, талибанският министър на търговията и промишлеността Нурудин Азизи, сръбският вицепремиер Александър Вулин, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и други световни лидери също пристигнаха в Казан на 22 октомври.

Руският президент Владимир Путин се срещна с китайския президент Си Дзинпин в кулоарите на срещата на върха на БРИКС, по време на която и двамата лидери подчертаха важността на многостранните отношения между Русия и КНР, докато Си подчерта, че БРИКС е формат за глобално стратегическо сътрудничество.

Путин се срещна и с премиера на Индия Нарендра Моди и президента на Южна Африка Сирил Рамафоса, с които обсъди двустранните отношения, създаването на многополюсен световен ред и използването на националните валути във взаимните търговски плащания.

Моди повтори необходимостта от намиране на "ранно" мирно решение на войната в Украйна и потвърди отново ролята на Индия като потенциален посредник.

Индийският външен министър Викрам Мисри заяви на 22 октомври, че Индия е върнала 85 индийски граждани, които неволно са се присъединили към руската армия, за да се бият в Украйна, и че Моди ще преговаря с руските власти за връщането на още 20 индийски граждани по време на срещата на БРИКС.