Кремъл и руските пропагандни медии като цяло са засилили усилията си да представят украинската контраофанзива като неуспешна операция, според ежедневния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изучаване на войната“ (ISW), предава "Украинская правда“.

Мозъчният тръст припомня какво заяви руският президент Владимир Путин на 27 юли, а именно: че за последните дни руските войски са унищожили 39 единици бронирана техника от 50-те, които Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са използвали за интензивни щурмови действия на Запорожкото направление.

По думите на Путин, руските войски също така са унищожили 60% от личния състав, осъществявал офанзивните ходове, както и 40% от пилотите на украинската авиация в този район.

Анализаторите на ISW отбелязват, че Путин по-рано е заявявал, че руските войски са унищожили невероятно количество оборудване по време на украинските контраофанзивни операции. Според тях "неговите числа за атаките в Украйна през последните дни показват, че той преувеличава вероятните украински загуби“.

"Институтът“ отбелязва, че руските "военни кореспонденти“ също твърдят, че руските войски са унищожили десетки украински бронирани машини и празнуват предполагаемите загуби като доказателство, че украинската контранастъпление спира.

"Отразяването на украинската контранастъпление от Кремъл и руските медии значително нарушава инструкцията на Кремъл, която инструктира руските медии да не омаловажават потенциала на успешните украински контранастъпления.

Засиленото представяне на украинската контраофанзива като неуспешна операция предполага, че политиката на Кремъл за отразяване на войната е насочена към засилване на усилията да се рекламира като ефективен лидер на военните усилия“, разсъждава в базирания във Вашингтон мозъчен тръст.