Кремъл започна сложна информационна кампания, целяща да обоснове пред местната публика защо Русия предпочита да запази инициативата в Източна Украйна, вместо да изтласка незабавно украинските войски от Курска област. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава "Украинска правда“.

Източници от руското правителство, близки до администрацията на руския президент, разкриха пред медията Meduza, че Кремъл активно се опитва да убеди руското общество да приеме ограниченото украинско присъствие в Курска област като "нова норма“ и да омаловажава значението на действията им там.

Източниците отбелязват, че Кремъл ще използва пропаганда, за да насърчи руснаците да изчакат войските на Москва да си върнат тези територии след "неизбежното“ поражение на Украйна на фронта в източната част на страната.

Източниците също така допълват, че Кремъл се справя с опасенията относно Курска област, като ангажира обществеността с кампании за предоставяне на хуманитарна помощ на засегнатите жители. Освен това Москва няма да отмени предстоящите избори за губернатор на облатта, планирана за септември, за да се сведе до минимум паниката в региона.

Руската централна избирателна комисия обаче реши да отложи местните избори в седем засегнати от битките района поради рискове за сигурността.

Руските държавни медии все повече представят Курска област и неговите жители като подкрепящи руските военни усилия в Украйна, въпреки някои "незначителни военновременни смущения“ в ежедневието им.

По-специално руските държавни медии представиха Курската операция на ВСУ като ограничена, като активно я противопоставят на руския напредък към Покровск.

Възможно е Кремъл да използва тази кампания, за да си даде време и пространство да отговори на украинската операция след постигане на офанзивните си цели в Източна Украйна.

Руски правителствени източници допълват пред Meduza, че Кремъл първоначално е бил шокиран и загрижен от нахлуването на Украйна в Курска област, но се е успокоил в рамките на една седмица, тъй като украинските войски са напреднали далеч от по-населените регионални центрове като град Курск.

Всички длъжностни лица, интервюирани от Meduza, изразяват увереност, че боевете в региона ще продължат с месеци, което показва, че Кремъл може да не бърза да изтласка ВСУ от региона и вместо това ще продължи да дава приоритет на своите настъпателни операции в Източна Украйна.

Путин, по-специално, изисква Русия да възстанови реда, без да жертва стабилността на своя режим, без да намалява офанзивните си приоритети в Източна Украйна и без да уволнява своите некомпетентни, но лоялни лейтенанти.

ISW отбелязва, че е твърде рано да се прогнозират резултатите от подобна стратегия. Източниците на Meduza също така отбелязват, че Кремъл също е обмислял необходимостта от нова вълна на мобилизация, но руският кабинет на министрите и свързаните с Кремъл бизнесмени веднага са се противопоставили на обща мобилизация поради постоянния недостиг на работна ръка.