Анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) посочват, че Кремъл ще използва атаката на "Хамас" срещу Израел, за да популяризира идеи за намаляване на подкрепата и вниманието на САЩ и Запада към Украйна, цитира Украинская правда.

Анализаторите ISW отбелязват, че Кремъл вече е използвал и вероятно ще продължи да използва атаките на "Хамас" срещу Израел за насърчаване на информационни операции, насочени към намаляване на подкрепата и вниманието на САЩ и Запада към Украйна.

Кремъл засили няколко информационни операции след атаките на "Хамас" в Израел на 7 октомври, като обвини Запада, че пренебрегва конфликтите в Близкия изток в полза на подкрепата за Украйна.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че САЩ и техните съюзници трябва да се "заемат" с работата по "палестинско-израелското уреждане", а не да се "намесват" в делата на Русия и да предоставят военна помощ на Украйна.

Руското външно министерство обвини Запада в блокиране на усилията на необходимия "квартет" от Русия, Съединените щати, Европейския съюз и ООН, което доведе до ескалация на насилието, хвърляйки отговорността за настоящите военни действия върху Запада.

"Известният руски пропагандист Сергей Мардан директно заяви, че Русия ще спечели от ескалацията, тъй като светът "ще откъсне мислите си от Украйна за известно време и ще се заеме отново с гасенето на пожара в Близкия изток." Тези изказвания на Кремъл са насочени към Западната публика, за да вбие клин във военната подкрепа за Украйна и се опитва да деморализира украинското общество, като твърди, че Украйна ще загуби международна подкрепа, и възнамерява да увери руската местна публика, че международното общество ще игнорира военните усилия на Украйна", пишат анализаторите.

Няколко ключови източника в руското информационно пространство изместиха фокуса на ежедневното си отразяване върху ситуацията в Израел на 7 октомври, което може да повлияе на информационната среда около войната в Украйна през следващите дни или седмици, допълват от институтът.