Кремъл удвоява подкрепата си за Иран, докато САЩ провеждат удари, за да предотвратят атаки от подкрепящи Иран проксита в Ирак, Сирия и Йемен срещу американски и други цели. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Руското министерство на външните работи (МВнР) осъди ответните удари на САЩ срещу позиции на подкрепяните от Иран милиции в Ирак, Сирия и Йемен на 3 февруари.

САЩ започнаха серия от ответни въздушни удари срещу цели в Ирак, Сирия и Йемен на 2 и 3 февруари след атака с дрон на 28 януари от подкрепяна от Иран иракска милиция, която уби трима американски военнослужещи в североизточна Йордания. Говорителят на руското МВнР Мария Захарова осъди ударите като "откровен акт на американо-британска агресия" и заяви, че те демонстрират "агресивния характер" на политиката на САЩ и "пълното незачитане на международното право".

Захарова твърди, че въздушните удари на САЩ са "специално предназначени" за допълнително разпалване на конфликта в Близкия изток. Захарова критикува Обединеното кралство за участието в атаката и твърди, че Обединеното кралство "тепърва трябва да отговаря" за своето "усърдие" в подкрепа на провокативната политика на САЩ.

Руските държавни медии докладваха обширно за последиците от удара и засилиха иранските, иракските и сирийските държавни репортажи и осъжданията на удара. Русия поиска среща на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) във връзка с американските удари, която е насрочена за 5 февруари. Русия често използва позоваването си на международното право като оръжие, за да подкопае законните дейности на САЩ в Близкия изток, пишат анализаторите от ISW.