Турция и Китай изглежда разработват свои собствени платформи за преговори за разрешаване на войната в Украйна, които Кремъл би могъл да използва, за да развие своите наративи относно преговорите и въоръжения конфликт. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Преди това Русия активно използваше подхода на Китай към неясен политически мирен план за Украйна в своята пропаганда, твърдят анализаторите.

По-рано от Министерството на външните работи в Пекин съобщиха, че специалният представител на китайското правителство по евразийските въпроси Ли Хуей ще посети Украйна, Руската федерация и няколко европейски държави за разрешаване на военния "конфликт“. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган на свой ред заяви на 28 февруари, че Анкара е готова да предостави на Русия и Украйна друга платформа за преговори.

Кремъл вероятно ще превърне тези предложени платформи в информационни оръжия за насърчаване на идеята, че Украйна е страна, която отказва преговори. Експертите на ISW продължават да смятат, че Кремъл не се интересува от добросъвестни преговори с Украйна и прекратяване на войната при условия, различни от ясно формулираните от Москва.

След началото на войната Руската федерация в Украйна проведоха няколко кръга преговори, но след това те бяха поставени на пауза. Миналата година президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че преговорите с Москва са невъзможни, докато на власт остава настоящият държавен глава Владимир Путин.