Представители на Кремъл вероятно се опитват да оформят международно мирно посредничество за войната в Украйна, като същевременно демонстрират нежеланието на Русия да участва в "добросъвестни преговори“ с Киев. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.

На 9 септември министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров се срещна с бразилския си колега Мауро Виейра и първия дипломат на Ню Делхи Субрахманям Джайшанкар в кулоарите на форума на Съвета за сътрудничество между Русия и Персийския залив в Саудитска Арабия.

Външнополитическото ведомство в Москва поясни, че Лавров е обсъдил войната в Украйна с Виейра и Джайшанкар, но не представи допълнителни подробности.

Бразилия и Китай насърчават своя мирен план от шест точки, представен през май, и чиито ключови принципи са в полза на Русия, твърдят анализаторите.

Индийският премиер Нарендра Моди наскоро потвърди отново подкрепата на страната си за мира в Украйна въз основа на принципите на международното право, като зачитане на териториалната цялост и суверенитета на държавите.

Въпреки това Лавров повтори "шаблонните изказвания на Кремъл“, които демонстрират нежеланието на Русия да преговаря "добросъвестно“ с Украйна, твърдейки, че мирната формула на украинския президент Володимир Зеленски, е "ултиматум“, който на Москва никога няма да гледа сериозно.