Кремъл продължава публично да показва незаинтересоваността си от мирно разрешаване на войната в Украйна и е заинтересован единствено от капитулацията на правителството в Киев и унищожаването на украинската държава. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Преди да стигнат до този извод, анализаторите споменаха редица събития, отбелязва агенцията. Първо, интервю с президента Володимир Зеленски пред журналисти от The New Yorker за плана за победа на Украйна. По време на разговора държавният глава на Украйна заяви, че Русия не е заинтересована от прекратяване на войната при никакви разумни условия и симулира интерес към преговорите.

Зеленски подчерта, че Украйна е поканила Руската федерация да участва във втората мирна среща на върха, но Кремъл не е проявил интерес към участие.

По-специално, на 22 септември говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма "алтернатива“ на руската победа в Украйна, повтаряйки нежеланието на Москва да преговаря при условия, различни от капитулацията на Украйна. Песков също нарече НАТО и Запада "колективен враг“.

Освен това говорителят на руското външно министерство Мария Захарова наскоро заяви, че Москва няма да участва във втората украинска мирна среща на върха или каквито и да е "подобни срещи“.

В обобщение, ISW пише, че Кремъл не се интересува от добросъвестни мирни преговори с Украйна. Според анализатори Москва ще използва концепцията за "мирни планове“ и "преговори“, само за да насърчи Запада да окаже натиск върху украинската държава за постигане на превантивни отстъпки по отношение на суверенитета и териториалната й цялост.