Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев продължава реториката за "дрънкане на ядрено оръжие“, която отчасти е насочена към ограничаване на западната помощ за Украйна. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

На 7 февруари Медведев заяви, че Русия многократно е "подчертавала“ за отсъствието на "планове“ за конфликт "със страните-членки на НАТО и ЕС“. Но представители на Кремъл, включително руският президент Владимир Путин, напоследък отправят постоянни заплахи към страните-членки на НАТО, а свързани с високите етажи на властта в Москва фигури изглежда се опитват да посеят нестабилност и да създадат информационни условия за вероятни бъдещи агресивни действия срещу различни европейски държави.

Медведев заяви, че военният бюджет и населението на страните от НАТО са значително по-големи от тези на Руската федерация, следователно в случай на война с Алианса Москва ще бъде принудена да отговори "асиметрично“, използвайки "балистични и крилати ракети със специални бойни глави " – т.е. ядрени– и това ще доведе до "апокалипсис“. Той публикува съответното изявление в своя профил на английски език в социалната мрежа X и в рускоезичния си канал в Telegram.

В доклада се отбелязва, че коментарите на Медведев са както за международна, така и за вътрешна публика. Представители на Кремъл и експерти редовно заплашват да използват ядрени оръжия срещу членовете на НАТО. Според експертите на ISW тази ядрена реторика е насочена към възпиране на западната помощ за Украйна.

"Изявленията на Медведев за по-големия размер и военен бюджет на НАТО в сравнение с Русия вероятно са насочени към насърчаване на вътрешните наративи на Кремъл, че НАТО и Западът като цяло представляват екзистенциална заплаха за Русия. Т.е., подобно твърдение, на това което Кремъл използва, за да оправдае пълномащабното нахлуване в Украйна“, се казва в доклада на ISW.