Въоръжените сили на Украйна по време на контранастъпателни действия в южната част на страната успешно изтощават руската армия и могат да постигнат оперативен успех до края на тази година. В същото време последвалите серии от отбранителни позиции на Руската федерация продължават да създават проблеми за напредването на украинските въоръжени сили. Това смятат от базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изучаване на войната“, цитирани от РБК-Украйна.

На 7 септември ВСУ са продължили настъпателните операции близо до Бахмут и в западната част на Запорожка област и са постигнали нови успехи в два сектора на фронта. Геолокирани кадри от 7 септември показват, че украинските войски са напреднали северозападно от Вербове (18 км югозападно от Орехов) в западната Запорожка област.

Известен руски "военен кореспондент“ заяви, че украинските въоръжени сили са напреднали допълнително в района, а други блогъри твърдят, че на 6 септември украинските сили временно са напреднали до северозападните покрайнини на Вербово, което вероятно показва по-нататъшен скорошен напредък от тях на северозапад от населеното място, пишат анализаторите.

Сателитни снимки, направени на 6 септември, показват горящи листа върху дървета на около километър северозападно от Вербовой, което предполага, че руските войски стрелят по настъпващите украински сили в района.

Кадри с географски етикети, публикувани на 7 септември, показват, че ВСУ имат незначителни успехи северозападно от Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут).

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че са постигнали неуточнени успехи южно от Бахмут и в района на Работино и Вербовой в западната част на Запорожка област.

Директорът на анализите на Агенцията за отбранително разузнаване (DIA) Трент Мол заяви в интервю за The Economist на 6 септември, че има "реална възможност“ украинските сили да пробият цялата руска защита в Южна Украйна до края на 2023 г., докато украински източник предположи, че предстоящите отбранителни позиции на руснаците са по-слаби от тези, които украинските въоръжени сили пробиха по-рано.

На 4 септември бившият командир на украинския батальон "Айдар" Евгений Дикий заяви, че в тези руски отбранителни позиции вече се водят боеве, но украинските въоръжени сили все още не са ги пробили. Той също така отбеляза, че минните полета пред предстоящия руски отбранителен слой не са непрекъснати, което е в съответствие с предишни изявления на украинската страна, че ВСУ вече са напреднали през най-гъстите минни полета.

Дикий също така заяви, че "третата“ руска отбранителна линия в Южна Украйна се състои главно от командни пунктове, комуникационни пунктове и складове и действа главно като линия за подкрепа на руските отбранителни позиции по-нататък на север.

Той твърди, че руските войски няма да могат да задържат настъплението на украинските въоръжени сили към тази "трета“ поредица от отбранителни позиции, намеквайки, че окончателният пробив на сегашния руски отбранителен слой би бил оперативно критичен.

В същото време военното разузнаване на САЩ смята, че по-голямата част от руските подкрепления са разположени в "третия“ отбранителен ешелон, което противоречи на предположението на Дикий, че тези позиции са само спомагателни по природа, се казва в доклада.

Институтът за изучаване на войната отбелязва, че следващата серия руски отбранителни позиции може да се окаже по-слаба, по-малко минирана и по-малко обслужвана от защитния слой, който украинските войски пробиха.

"Руската отбрана обаче не е еднаква по целия фронт в Южна Украйна и оценките за силата на последващите руски отбранителни позиции може да са екстраполация, базирана на ограничена информация от малки участъци на фронта“, се посочва в публикацията.

ISW добавя, че украинската армия постига тактически успехи и успешно изтощава защитата на руските сили, а анализаторите продължават да оценяват, че контраофанзивата на ВСУ "може да доведе до оперативни успехи през 2023 г., но последващите серии от руски отбранителни позиции продължават да представляват значителни предизвикателства за украинските сили , а в някои области може да се държат здраво“.