Руското военно командване продължава да издава присъди срещу офицери по дела, свързани с удари на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), като по този начин се надява да се подобри дисциплината в редиците на армията. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

В доклада се отбелязва, че на 16 януари Втори западен окръжен военен съд на Москва осъди бившия началник на морското управление на Росгвардия полковник Сергей Волков на шест години затвор. Той бе обвинен в доставка на некачествени радарни системи за защита от украински атаки с дронове на Кримския мост и газопровода, свързващ Краснодарския край с полуострова.

Съдът призна Волков за виновен в "злоупотреба със служебно положение, довела до тежки последици“ за участието му в корупционна схема на стойност 400 милиона рубли (4,5 милиона долара). За тази сума полковникът е закупил две радарни системи, които не са били в състояние да защитят добре обектите от атаки на украински дронове.

Освен това, отбелязва ISW, на 6 декември 2023 година Втори западен окръжен военен съд обяви присъдата срещу двама руски офицери от противовъздушната отбрана за небрежност при предотвратяване на удари на ВСУ на руска територия.

По-рано руските власти задържаха командващия 1-ва специална армия на ПВО по обвинения в корупция и подкупи. Институтът предполага, че причината е свързана с това, че той не е предотвратил удари с дронове срещу Москва през юли и август 2023 година.

ISW предполага, че с подобни случаи военното командване на Москва вероятно възнамерява да създаде прецедент за руската армия по отношение на наказанията за неспособност да се осуетят удари на ВСУ.

"Няма значение дали тези офицери са нарушили руските правила за бойно дежурство или косвено свързват неизпълнението на задълженията си с корупционни схеми. Руското командване вероятно се надява, че тези прецеденти ще подобрят дисциплината сред руските войски в Украйна, въпреки че ISW не наблюдава такъв ефект“, обобщават анализаторите.