Позиционните боеве в Украйна продължават на няколко направления, като руснаците се оплакват, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) използват дронове, за да им попречат да маневрират между отделни позиции в района на Авдеевка. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Геолокационни кадри, публикувани на 10 януари, показват, че руските войски са напреднали югозападно от Бахмут. Позиционните боеве са продължили североизточно от града в района на Веселое, западно от Бахмут в района на Богдановка и Ивановское, югозападно от Бахмут в района на Клещеевка и Андреевка.

Говорителят на украинската бригада, действаща на Бахмутско направление, поясни, че студовете помагат за намаляване на интензивността на действията на пехотата в този район.

На 10 януари руските и украинските войски са продължили боевете край Авдеевка, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. Позиционните битки са продължили в района на Новобахмутовка, Степное и Авдеевския коксохимически завод; в индустриална зона; в Северное, Первомайское и Невелское.

Руски военен кореспондент, цитирайки предполагаемо съобщение от военнослужещ в района на Авдеевка, твърди, че украинските дронове усложняват усилията на войниците на Москва да евакуират ранените и да маневрират между позициите.

Геолокационни кадри от 10 януари показват, че руските сили са напреднали североизточно от Новомихайловка (югозападно от град Донецк).

Позиционните боеве са продължили също на запад от Донецк при Мариинка и Георгиевка и югозападно от Донецк при Победа и Новомихайловка.