Руските войски са възобновили настъпателните операции по границата на Донецка и Запорожка област в Украйна и са постигнали "някои тактически успехи“, но засега действията им не показват, че са част от мащабни оперативни настъпателни усилия. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.

В прегледа се отбелязва, че руските сили наскоро са възобновили настъпателни операции по границата на регионите Донецк и Запорожие и са постигнали тактически успехи в локални настъпателни операции, но тази дейност все още не изглежда част от по-големи оперативни настъпателни усилия в подкрепа на по-широка руска настъпателна операция в западните части на Донецка област.

"Тези тактически успехи не са резултат от внезапен или неочакван пробив на руските сили“, се казва в доклада на ISW.

Експертите припомнят, че в началото на октомври руските войски се активизираха на фронта в западната част на Запорожка област близо до Каменски (южно от Степногорск), но тази активност досега е била ограничена и е довела само до незначителни тактически постижения.

В същото време, се отбелязва в прегледа, руснаците може да се активизират отново в по-слабо активните сектори на фронта в Южна Украйна, за да отклонят вниманието на ВСУ от приоритетните настъпателни операции на Русия в Донецка област, както и за да коригират украинските войски по фронта в Южна Украйна и да не позволят предислоцирането им в Донецка област.

"Въпреки това, ISW не е записал доклади, че руските сили провеждат забележимо широкомащабни настъпателни операции на границата на Донецка и Запорожка област или струпват жива сила и материални средства за засилени настъпателни усилия, сравними с руските настъпателни операции в Източна Украйна.

Руските войски, обратно, са преразпределили сили, които преди това са били разположени в граничната зона на Донецка и Запорожка област и на други места в Южна Украйна, за да отговорят на украинското нахлуване в Курска област.