Сериозният недостиг на критично важни ракети за противовъздушна отбрана възпрепятства способността на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да защитят своята критична инфраструктура от атаки на Руската федерация. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Изпълнителният директор на енергийната компания ДТЕК Дмитрий Сахарук в интервю за Kyiv Post заяви, че за всяка ракета прехващач на украинските ВВС за на енергийната система, руската армия има от пет до шест ракети за изстрелване.

Според него, ако Русия изстреля 10 ракети по която и да е цел в Украйна, ВСУ ще трябва да отговорят с поне 12 ракети за противовъздушна отбрана, за да се защитят ефективно срещу атаката.

Сахарук подчерта, че голямата разлика между необходимото и действителното съотношение на украинските системи за противовъздушна отбрана спрямо атакуващите руски ракети означава, че липсата на ракети-прехващачи прави невъзможно покриването на съоръжения от енергийната система, които Украйна вече е ремонтирала или ремонтира.

Докладът на ISW също така отбелязва, че кампанията на Русия за въздушни удари по енергийната мрежа на Украйна вече е поставила сериозни ограничения върху капацитета за производство на електроенергия в страната.

"Руските сили успяха да се възползват от липсата на модерни западни системи за противовъздушна отбрана, за да увеличат максимално щетите върху енергийните способности на страната през 2024 г.“, се казва в доклада на ISW.