Частната военна компания "Вагнер" може да стане подчинена на руската гвардия или на руското министерство на отбраната и отново да представлява сериозна заплаха за украинската армия. Дори синът на бившия лидер Евгений Пригожин може да ръководи наемниците, пише РБК-Украйна, позовавайки се на Института за изучаване на войната (ISW).

Анализаторите отбелязват, че статутът на Вагнер остава неясен, тъй като наемниците са разпръснати в няколко различни страни. На 29 септември обаче руският президент Владимир Путин се срещна с бившия командир на "Вагнер“ и настоящ служител на руското министерство на отбраната Андрей Трошев и обяви, че ще участва във формирането на нови доброволчески отряди, изпълняващи бойни задачи, предимно в Украйна.

Някои представители на Вагнер реагираха негативно на това изявление и започнаха да казват, че мястото на Пригожин трябва да бъде заето от неговия 25-годишен син Павел. Един от каналите съобщи, че той уж преговаря с руската гвардия за прехвърляне на наемници към тяхното командване.

"Добре известен източник, свързан с Вагнер, казва, че бойците няма да трябва да подписват договори с руското министерство на отбраната и че ЧВК "Вагнер“ ще запази своето име, символи, идеология, командване, контрол и съществуващи стандартни принципи на работа“, пишат анализаторите.

Руски вътрешен източник настоява, че Павел Пригожин не е независим играч, а е под влиянието на ръководителя на службата за сигурност на "Вагнер“ Михаил Ватанин.

Друг приближен на Вагнер източник заяви на 30 септември, че началникът на Руската гвардия Виктор Золотов обмисля да позволи на елементи от групата Вагнер да се присъединят към Руската гвардия като отделна единица.

"Министерството на отбраната във всеки случай ще трябва да предостави оборудване и материали на големи, възстановени сили, подчинени на руската гвардия, тъй като руската гвардия не разполага с материално-техническата инфраструктура, за да направи това сама“, отбелязва ISW.

Анализаторите пишат, че са преразгледали своите оценки въз основа на тези данни и сега смятат, че "Вагнер“ има потенциала отново да се превърне в сериозна заплаха.

"Първоначалната оценка (че Вагнер е загубила ефективност) ще бъде обезсилена, ако те се възстановят като последователна и голяма формация под ръководството на руското правителство с ефективно централизирано ръководство“, отбелязва ISW.