Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) анализира кадри от битката край Журавка в Сумска област и заключава, че още не е ясно дали руснаците се готвят за настъпателна операция в района или позициите им са резултат от ограничен трансграничен рейд, съобщава РБК-Украйна.

Геолокационни кадри, публикувани на 30 юни, показват как Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обстрелват ограничени руски позиции в къщи и гориста местност северно от село Журавка, разположено на по-малко от два километра от границата и на около 35 километра североизточно от град Суми.

"Не е ясно дали руските сили са установили постоянно присъствие на тези позиции, потенциално подготвяйки се за по-голяма офанзива в Сумска област, или тези позиции са резултат от ограничено трансгранично руско нападение“, се казва в доклада на анализаторите.

ISW продължава да оценява, че всяка руска офанзива в Сумска област ще трябва да отклони ВСУ от други критични зони на фронтовата линия.

На 30 юни и 1 юли руските войски са продължили настъпателните операции на север от Харков в района на Липци и Глубокое и североизточно от Харков в района на Волчанск, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.