Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са атакували руска батарея за противовъздушна отбрана С-300/400 в Белгородска област. Анализаторите от базиания във Вашингтон Институт за изучаване на войната (ISW) подчертават, че публикуваните на 3 юни геолокационни снимки потвърждават две унищожени пускови установки и повреден команден пункт на руската система за противовъздушна отбрана С-300/400, съобщава УНИАН.

Руски източници вече разпространиха информация, съгласно която ВСУ са използвали предоставени от САЩ системи за противовъздушна отбрана HIMARS за удара, но украински официални лица все още не са коментирали твърденията.

"Системата за противовъздушна отбрана С-300/400 бе на около 60 километра от фронтовата линия в северната част на Харковска област и на повече от 80 километра от Харков, което е в обхвата на HIMARS, но надвишава обхвата на други системи за MLRS, които според съобщенията украинските войски използват обикновено за нанасяне на удари в Белгородска област“, обобщават анализаторите.

ISW отбелязва, че руски източници все по-често твърдят, че украинските сили използват HIMARS за атаки в Белгородска област след отмяната на забраната за ВСУ за удари с американско оръжие по военни цели в регионите на Русия, граничещи с Харковска област.

"Руските източници вероятно ще продължат да характеризират всеки успешен удар в района на Белгород като удар от HIMARS, независимо от използваната система“, уверени са експертите.