Подконтролното на Министерството на отбраната на Руската Федерация подразделение "Африкански корпус“ в сряда, 20 декември, обяви кампания за набиране на бивши и действащи служители на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер“, както и хора, имащи опит в боевете в Украйна. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава РБК-Украйна.

Отбелязва се, че "кураторът“ на новото, все още неопределено ръководство на "Африканския корпус“ е заместник-министърът на отбраната на Русия генерал-полковник Юнус-Бек Евкуров.

Отрядът твърди, че сред членовете му са бивши бойни командири на елитни части на руската армия и официално непризнати частни военни компании. ISW предполага, че най-вероятно става дума за ЧВК "Редут“, свързана с Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили.

Африканският корпус обяви "високи заплати" за новоназначените. В същото време от поделението уточниха, че в състава му могат да преминат само кадрови руски военни, които в момента не участват във войната срещу Украйна. Освен това действащи военнослужещи от руската гвардия не могат да преминат в африканското подразделение до края на договора.

"Желанието на Африканския корпус да изясни правото на служба показва, че неговата рекламна кампания е привлякла интереса на бивши бойци от ЧВК "Вагнер“, подписали договори с руското министерство на отбраната или руската национална гвардия след смъртта на финансиста на "Вагнер“ Евгений Пригожин през август 2023 г.“, се казва в доклада на ISW.

"Африканският корпус“ ще оперира в Мали, Нигер и Буркина Фасо, области, които съответстват на предварителната оценка на зоната на действие на формрованието, определена от Института за изследване на войната.

Руската наемническа дейност в Африка

Африканският корпус е създаден през ноември 2023 г. и е инициатива на руското министерство на отбраната за укрепване на руското военно присъствие в Близкия изток и Африка. По-специално се предвижда подразделението да "решава мащабни и сложни задачи“ за "противодействие на неоколониалното влияние на Запада“, за да "подкопае ресурсната му база“ в африканските страни.

След смъртта на Евгений Пригожин част от наемниците на ЧВК Вагнер са прехвърлени в Беларус. Но впоследствие някои от бойците подписаха договори и заминаха за Африка.

През септември Кремъл прехвърли повечето вагнеровци от Беларус в Нигер, Либия, Судан, Мали, Централноафриканската република и Мозамбик. Във всички тези страни Москва има свои геополитически интереси, подкрепяйки техните военни хунти и бунтовници.

В началото на декември ISW писа, че Русия се опитва да се намеси в нестабилни африкански страни, използвайки активността на бойците от групата Вагнер в Централноафриканската република.