На среща с кметове и ръководители на местни съвети в Северен Израел началникът на Северното командване на Израелските отбранителни сили е заявил, че плановете за настъпление на армията са готови за потенциална ескалация на конфликта с "Хизбула", това се посочва в изявление на Израелските отбранителни сили (ИОС), предава The Times of Israel.

"Искам да знаете, че нашите офанзивни планове занапред са готови и ние сме подготвени за това във всички аспекти, от мен до всеки един от войниците", е заявил генерал-майор Ори Гордин пред кметовете.

"През последните 10 месеца атакувахме и унищожихме много цели, но все още имаме работа за вършене. Ние сме решителни и отдадени", е добавил той според бележките, публикувани от ИОС.

По-рано Иран съобщи, че "не се стреми към ескалация на напрежението в региона, но смята, че трябва да накаже Израел, за да предотврати по-нататъшна нестабилност". Това заяви говорителят на външното министерство на Иран след убийството на лидера на ХАМАС Исмаил Хания в Техеран миналата седмица.

"Иран се стреми да установи стабилност в региона, но това ще стане само с наказване на агресора и създаване на възпиращ ефект срещу авантюризма на ционисткия режим", посочи Насер Канаани и добави, че действията на Техеран са неизбежни.