От началото на войната Руската федерация е загубила повече от 3000 танка – или целият й активен арсенал отпреди конфликта. Но в складовете си тя има бронирани машини с по-ниско качество, които ще осигурят на военните на Москва възможност да воюват още три години. Това става ясно от доклад на базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания (IISS), съобщава РБК-Украйна.

"Москва успя да размени качеството за количество, изтегляйки хиляди стари танкове от складовете със скорост, която понякога достига до 90 единици на месец“, подчертават авторите на изследването.

Сегашните запаси на Русия предполагат, че Москва "потенциално би могла да издържи още около три години тежки загуби и да попълва танковете от складовете си, дори ако те са с понижени технически стандарти, незаивисмо от способността й да произвежда ново оборудване“, се твърди в доклада.

Украйна също е претърпяла тежки загуби на техника от началото на войната през февруари 2022 година, но доставките от Запада й позволиха да поддържа запасите, като същевременно подобри качеството им“, обясняват от IICCE.

Агенцията припомня, че по-рано директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че след нахлуването в Украйна две трети от предвоенните танкови резерви на Русия са били унищожени.

Според британското разузнаване руските сухопътни сили са загубили около 2600 танка и 4900 други бойни бронирани машини в Украйна от началото на войната до 25 януари 2024 година. Миналата година Москва е загубила приблизително 40% по-малко оборудване, отколкото през първата година на конфликта.