Иран ще продължи да се придържа към политиката на отказ от създаването на ядрени оръжия дори след атаката на Израел Това увери говорителят на Министерството на външните работи в Техеран Есмаил Багаи, предава ТАСС.

"Нашата позиция по отношение на оръжията за масово унищожение е пределно ясна и остава непроменена: базирана е на фетвата на най-висшия религиозен и политически авторитет на нашата страна (богословското заключение на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей – бел. ред.) и здравия разум, а именно: ние няма да прехвърлим нашата ядрена програма във военно направление“, обяви Багаи на пресконференция.

От 2003 година в Иран има фетва от върховния лидер, в която се посочва, че производството на ядрени оръжия е забранено, защото противоречи на исляма.

На 26 октомври Израелските отбранителни сили обявиха, че са нанесли удари по военни цели в Иран в отговор на "многобройни непрекъснати атаки“. В изявление силите за противовъздушна отбрана на Иран заявиха, че военни цели в провинциите Илам, Техеран и Хузестан са били атакувани, но щетите са ограничени и системите за противовъздушна отбрана на страната са успели успешно да отблъснат основната атака. Иранската армия съобщи, че най-малко четирима ирански войници са били убити при удара.