Немската овчарка на Джо Байдън, на име Командър, е ухапала служители на Сикрет сървис най-малко десет пъти в рамките на периода между октомври 2022 година и януари 2023-та. Дори един от инцидентите е завършил с изпращане на ухапан служител до болницата, където му е оказана помощ, съобщава Associated Press, като се позовава на документи на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Консервативната наблюдателна група Judicial Watch публикува във вторник близо 200 страници от записи на Сикрет сървис, които е получила чрез съдебно дело по Закона за свобода на информацията. Групата обяви, че е завела дело, след като агенцията, подразделение на Министерството на вътрешната сигурност, "не успя да отговори адекватно“ на нейното искане през декември миналата година за документите около инцидентите с ухапвания от чистокръвната немска овчарка. Групата разясни, че е подала искането, след като е получила информация за поведението на Командър.

Белият дом и Тайните служби изглежда омаловажиха ситуацията във вторник.

Елизабет Александър, директор по комуникациите на първата дама Джил Байдън, поясни в имейл, че комплексът на Белия дом е "уникална и често стресираща среда“ за семейни домашни любимци и че семейство Байдън "работи върху начини да направи тази ситуация по-добра за всички“.

Антъни Гулиелми, главен говорител на Сикрет сървис, отбелязва в отделен имейл, че при последните няколко президенти неговата агенция е "навигирала как най-добре да действа около семейните домашни любимци и тези инциденти не са изключение. Ние се отнасяме изключително сериозно към безопасността и добруването на нашите служители“.

Тайните служби осигуряват защита за сигурността на президента и семейството му и десетки нейни служители са разположени около резиденцията на изпълнителната власт и обширната му територия.

Байдън получи Командър през декември 2021 г. като подарък от брат си Джеймс. Предишното куче на президента, друга немска овчарка на име Мейджър, беше изпратено да живее при приятели в Делауеър след някои негови прояви с ухапвания, отново на служители на Сикрет сървис.

Семейството има и котка Уилоу.

На 3 ноември 2022 г. служител на Сикрет сървис изпраща имейл на колеги, че Командър е ухапал два пъти униформен офицер – по горната дясна ръка и по бедрото. Персоналът от медицинското звено на Белия дом е оказал помощ на служителя и е решил да го откара в болница.

Бележка на следващия ден добавя подробности за атаката, включително че ухапаният полицай е използвал стоманена количка, за да се предпази от друга атака.