След главата на Пентагона Лойд Остин, във вторник в Киев пристигна на необявена визита и министърът на отбраната на Германия Борис Писториус, като обеща подкрепата за усилията на Украйна да спечели войната с Русия да продължат, предава Associated Press.

Пътуването му дойде ден след като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети Украйна и обеща американска подкрепа "в дългосрочен план“, включително допълнителни 100 милиона долара в оръжия от запасите на САЩ.

Посещенията изглежда са били част от международно политическо усилие да се запази войната в общественото съзнание, тъй като и други въпроси изискват внимание, включително конфликтът Израел-ХАМАС.

Съобщава се, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също трябваше да бъде в Киев във вторник, когато се навършват 10 години от това, което Украйна нарича своята Революция на достойнството. Превратът донесе огромна промяна за Украйна, като я тласна по-близо до Запада и доведе до конфронтация с Москва.

Борбата на Украйна за изтласкване на силите на Кремъл продължава почти 21 месеца. Скорошната украинска контраофанзива очевидно не е довела до големи промени на бойното поле и предстои още една тежка зима на изтощителна война.

Германия е вторият по големина доставчик на военна и финансова подкрепа за Украйна след Съединените щати и германски официални лица казват, че Писториус е имал за цел да оцени ефективността на нейната помощ, както и да направи преглед на боевете по време на посещението си.

"Тук съм отново, първо, за да обещая по-нататъшна подкрепа“, заяви Писториус в началото на второто си посещение в Киев, добавяйки, че също така иска да "изрази нашата солидарност, нашата дълбока солидарност и възхищение от смелата и скъпа битка, която се води тук“.

Писториус трябваше да се срещне с украинския си колега Рустем Умеров, предаде германската информационна агенция DPA.

Междувременно две руски ракети удариха болница в района на източен Донецк, ранявайки шестима души и вероятно оставяйки други затрупани под развалините, заяви украинският вътрешен министър Игор Клименко във вторник.