Лидерът на румънската партия AUR Клаудиу Тързиу заяви, че е готов да пожертва членството на Румъния в НАТО, за да анексира териториите на Украйна, предава румънската Newsweek.

"Вярвам, че размразяването на отношенията между Румъния и Русия е необходимо, признавам необходимостта от сътрудничество между Румъния и Русия, готов съм да допринеса за това, но само след като Русия докаже, че и тя иска всичко това“, заявява председателят на Националния управителен съвет на Съюза за обединение на румънците (AUR).

Според него Румъния е "заклещена между две империи, които нарушават румънския суверенитет".

В същото време той заявява, че "официалната позиция на AUR е, че НАТО, за влизането в което Румъния положи големи усилия, именно за да защити страната от руснаците, е само една от онези "империи", с които "трябва да се справим", за да анексират част от Украйна.

"Крайнодясната унгарска партия "Нашата родина" ще претендира за правото върху западната част на Украйна, където живеят около 150 000 етнически унгарци, ако Украйна загуби държавността си поради нахлуването на Русия", заяви днес лидерът на партията Ласло Тороцкаи, а коментарите му предизвикаха реакция в редица западни медии.