Министерството на външните работи на Катар връчи протестна нота на посланика на Швеция в страната заради поредицата акции с изгарянето на свещената за мюсюлманите книга - Коран, предаде РИА Новости.

"Външното министерство на Катар обявява, че на фона на продължаващите атаки срещу исляма и Корана, то е привикало шведския посланик, за да му връчи официален протестен меморандум, съдържащ, наред с други неща, призиви към шведските власти да спрат тази отвратителна практика“, се казва в изявление на дипломатическото ведомство на емирството.

На 20 юли иракският премиер Мохамед ал-Судани обяви експулсирането на шведския посланик в Багдад поради повторното изгаряне на Корана в Стокхолм. Този ход дойде като реакция на митинг пред иракското посолство в центъра на Стокхолм на 20 юли. Двамата активисти ритаха Корана (въпреки че преди това бяха заплашили да го изгорят) и избърсаха обувките си с хартиени копия на иракското знаме и снимки на лидерите на страната.

По-рано Турция и Саудитска Арабия призоваха Швеция да предотврати нови осквернявания на Корана след протеста пред посолството на Ирак.