След като фермерите в цяла Гърция обявиха провеждането на митинги и блокади с автоколони по главните магистрали и пътни артерии в страната в знак на протест срещу нарастващите производствени и оперативни разходи, правителството на премиера Кириакос Мицотакис обеща да отговори на техните опасения и призова за диалог, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Моля фермерите да дойдат и да поговорим. Нищо не ни дели. Ние сме от една страна. Има много неща, които трябва да направим заедно. Наистина искаме да подкрепим още повече първичния сектор“, увери министърът на земеделието Лефтерис Авгенакис в коментар пред държавната телевизия ERT.

По повод конкретните искания на фермерите, Авгенакис заяви, че се очаква Министерството на енергетиката да разкрие нови мерки за справяне с нарастващите разходи за електричество на продължаващото селскостопанско изложение в Солун, Северна Гърция, където се очаква протестите да ескалират.

Той също така отбеляза, че Атина е представила поредица от предложения до Европейската комисия в Брюксел за подобряване на определени специфични въпроси в Общата селскостопанска политика в полза на гръцките фермери, като същевременно обеща, че всички валидни искове за компенсации ще бъдат покрити изцяло след реорганизацията на фонда, който отговаря за управлението на тези средства.

Междувременно по-рано през деня министър-председателят Кириакос Мицотакис отбеляза, че фермерският фонд ELGA вече е получил финансиране в размер на над един милиард евро за покриване на искове за обезщетение от природни бедствия и обеща да увеличи помощта за фермерите, засегнати от масивни наводнения през лятото в един от основните селскостопански производствени региони на Гърция, в Тесалия.

"Има два проблема: общите селскостопански проблеми, пред които е изправена и Европа, и въпросът с Тесалия, която се справи с огромно бедствие. Що се отнася до цените на електроенергията, това е нещо, което бяхме обещали [да се справим] и се забавихме, но го направихме“, отбеляза той пред SKAI.