Нарастващият брой мигранти в Европа е сериозен проблем, но страните от Общността игнорират опитите на Италия за обсъждането му. Това е споделила Джорджия Мелони в телефонен разговор с пранкерите Лексус и Вован, които добиха популярност след серия шеги с високопоставени представители на европейски държави и институции.

На официалния си Telegram канал Алексей Столяров и Владимир Кузнецов разкриват, че в разговора с италианския министър-председател се представили за африкански политик – без обаче да уточняват кой.

"Ситуацията е доста сложна, от началото на годината са пристигнали повече от 120 000 души, главно от Тунис... Европа дълго време смяташе, че може да реши проблема, като остави Италия сама да се справя с него. Те не разбират, че това е невъзможно, тъй като мащабът на това явление засяга, според мен, не само Европейския съюз, но и ООН“, казва Джорджия Мелони в разговора с комедиантите.

Освен това тя се оплаква, че на "другите не им пука“ и "не отговаряха, когато им звънях“. По думите й лидерите на ЕС не проявяват интерес да отделят средства за решаване на проблема с нелегалната миграция. И ако бъде взето решение за провеждане на военна операция в Нигер, Европа може да се изправи пред нов значителен поток от бежанци.

Вован и Лексус се оплакали на Мелони, че африканските страни не получават помощ от Запада, защото всички пари отиват за Украйна.

"Да. Работя за това да бъдат изпратени средства и в Африка. Това е първостепенна задача за мен. Както знаете, ако следите това, което казвам на всички - от американците до НАТО – навсякъде казвам, че трябва да се грижим за Африка“.

В разговора Мелони признава: "Виждам, че мнозина са уморени от Украйна. Ако трябва да кажем истината, може да сме близо до момента, в който всички ще разберат, че имаме нужда от изход. Имам някои идеи как да се справим с тази ситуация, но чакам подходящия момент, за да се опитам да изложа мислите си. Контраофанзивата на Украйна може да не върви според очакванията. Продължава, но нищо фундаментално не се е променило. Имам предвид съдбата на конфликта. Всички разбират, че конфликтът наистина може да продължи много години, ако не се опитаме да намерим някакви решения. Проблемът е какво решение е приемливо и за двете страни“.

Въпреки това Мелони изразява увереност, че "украинците правят това, което трябва, и постъпваме правилно, като се опитваме да им помогнем“.