Индонезия възнамерява да се присъедини към БРИКС. Това става ясно от изявление на Министерството на външните работи на страната след участието на ръководителя на ведомството в срещата на върха на БРИКС в Казан, предава руската информационна агенция РИА Новости.

"Министърът на външните работи Сугионо изрази намерението на Индонезия да се присъедини към БРИКС на срещата на върха "БРИКС плюс“. Присъединяването към БРИКС означава, че Индонезия не избира страна, а укрепва позицията си на мост между развитите и развиващите се страни, ангажирана с повишаването на продоволствената сигурност, енергийната устойчивост и намаляването на бедността в Глобалния Юг. Индонезия продължава да участва активно в различни форуми, включително в Г-20 и Г-7“, се казва в изявление на Министерството на външните работи, цитирано от агенцията.

Министерството добавя, че на срещата на върха на БРИКС Индонезия е потвърдила значението на глобалната солидарност и е призовала за прекратяване на огъня в Палестина и Ливан.

"Сугионо подчерта ролята на БРИКС за укрепване на сътрудничеството между страните от Глобалния Юг и за насърчаване на общите интереси на развиващите се страни. На срещата на върха "БРИКС плюс“ Индонезия подчерта необходимостта от многостранна реформа, за да стане тя по-приобщаваща и представителна“, се казва още в разпространения текст.

Превод и редакция: Радослав ВЕЛКОВ