Въоръжен надводен кораб без екипаж, изстрелян от Йемен, контролиран от Хусите, се приближи на "няколко мили“ до военноморските и търговски кораби на САЩ в Червено море, преди да се взриви в четвъртък, само часове след като Белият дом и множество партньорски държави издадоха последно предупреждение към подкрепяната от Иран милиция, за да прекратят атаките или да се изправят пред потенциални военни действия, пише Associated Press.

Вицеадмирал Брад Купър, ръководител на операциите на ВМС на САЩ в Близкия изток, заяви, че това е първият път, когато хусите са използвали безпилотен надводен кораб или USV, откакто тормозът им над търговски кораби в Червено море започна след избухването на война Израел-Хамас. Те обаче са ги използвали преди години.

Фабиан Хинц, експерт по ракети и научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, заяви, че USV са ключова част от морския арсенал на хусите и са били използвани по време на предишни битки срещу саудитските коалиционни сили, които се намесиха във войната в Йемен. Те редовно са били използвани като самоубийствени дронове, които експлодират при удар.

Повечето USV на хусите вероятно са сглобени в Йемен, но често са оборудвани с компоненти, произведени в Иран, като компютъризирани системи за насочване, каза Хинц.