Танкерът Marlin Luanda на компанията Trafigura Group е атакуван от йеменските бунтовници хути, превозвайки руски петролни продукти за производство на бензин и пластмаси. Суровината е натоварена на кораб в Гърция, което показва, че превозвачът е нарушил санкциите на ЕС и САЩ за износа на руски петролни продукти, пише Bloomberg.

Екипажът "продължава да полага усилия" за овладяване на пожара, допълват от Sky News.

Все още продължават усилията за овладяване на пожар на борда на танкер, нападнат от хутите снощи, се посочва в съобщение на неговия оператор.

В ново изявление тази сутрин, 27 януари, Trafigura съобщава, че няма съобщения за ранени или жертви сред екипажа на Marlin Luanda.

"Екипажът продължава усилията си да овладее пожара в един от товарните танкове на кораба с подкрепата на военни кораби", се деопълва в съобщението.

"Безопасността на екипажа остава наш най-голям приоритет.

Американските военни по-рано потвърдиха, че корабът е бил ударен от противокорабна балистична ракета на хутите.

След като Европа прекъсна доставките на руски петрол, огромни количества руски петрол в момента преминават през южната част на Червено море към азиатските купувачи, допълват от Bloomberg.

Според аналитичната компания Kpler танкерът е взел товара си от руски произход чрез т. нар. "трансфер от кораб на кораб" от акваторията на Лаконийския залив в Южна Гърция. Тази зона играе ключова роля в доставките на руски петрол на световния пазар, както и в преработката на суровини, които не надвишават горната ценова граница.