Въоръжените сили на управляващото в Северен Йемен шиитско движение Ансар Аллах за първи път използваха "хиперзвукова ракета собствено производство“, за да атакуват израелския кораб MSC SARAH V, съобщи военният говорител на хутите Яхя Сария в социалната мрежа X.

"Въоръжените сили на Йемен използваха хиперзвукова ракета собствено производство за първи път срещу израелския кораб MSC SARAH V в Арабско море“, заявява той, обещавайки да покаже видеозапис от нейното изстрелване.

Както посочи Сариа, създадената от тях ракета има усъвършенствани характеристики, точна е в удара си и поразява цели на голямо разстояние.

Движението Ансар Аллах, което контролира голяма част от йеменското крайбрежие на Червено море, започна да атакува кораби, свързани с Израел, когато конфликтът в Близкия изток ескалира, което доведе до рязък спад на корабния трафик през Суецкия канал.

Хусите обясняват действията си като помощ на палестинците и казват, че не пречат на свободата на корабоплаването в региона.

Съединените щати и Великобритания от своя страна започнаха да нанасят удари по цели на хусите в средата на януари. Засега това не дава резултат и атаките на водния път дори зачестяват.