Йеменските хусити са атакували с ракета американския кораб Chem Ranger в Аденския залив. Това заяви военният представител на бунтовническо движение "Ансар Аллах" Яхия Сария пред собствения телевизионен канал на шиитската бунтовническа организация Al Masirah.

"Йеменският флот извърши операция, при която американският кораб Chem Ranger беше атакуван в Аденския залив от няколко противокорабни ракети“, заяви Сария.

Представителят на движението твърди, че хусите са записали пряко попадение в кораба. Той също така отбеляза, че атаката е била извършена в отговор на американски и британски удари срещу цели на "Ансар Аллах“ в Йемен.

По-рано Центърът за координация на морската търговия (UKMTO) на ВМС на Обединеното кралство съобщи за два инцидента, станали в четвъртък близо до йеменското крайбрежие. Първият инцидент, според UKMTO, е станал на 85 морски мили югоизточно от град Аш Шихр. Според британската компания за морска сигурност Ambrey американският танкер, плаващ под флага на Маршалови острови, е бил приближен от четири дрона на около 87 мили югоизточно от град Мукала. Друг инцидент, записан от UKMTO, се случи на 115 морски мили югоизточно от пристанище Аден. Както и в първия случай, Ambrey съобщи, че дронове се приближават до танкер, плаващ под флага на Маршаловите острови. Инцидентът е станал на 103 мили югоизточно от Аден.

Според услугата за проследяване на кораби MarineTraffic танкерът за химикали Chem Ranger плава под флага на Маршаловите острови от пристанището на Джеда за Кувейт. За последен път корабът е предал данни за местонахождението си на 16 януари - тогава е бил в централната част на Червено море близо до пристанището за отплаване.