Йеменските хусити са атакували с ракети американски и британски търговски кораби в Червено море, твърди военният говорител на шиитските бунтовници Яхя Сария в социалната мрежа Х.

"ВМС на Йемен проведоха две военни операции с противокорабни ракети в Червено море, първата беше насочена срещу американския кораб Nasia Star, а другата срещу британския кораб Morning Tide, и успяха да ударят целите с директно попадение“, пише в публикацията.

Сария добави, че йеменските военни ще продължат операциите срещу всички американски и британски цели в Червено и Арабско море.

Хусите, които контролират голяма част от йеменското крайбрежие на Червено море, обявиха намерението си да атакуват всички кораби, свързани с еврейската държава след ескалацията на конфликта между Израел и ХАМАС. Те призоваха другите държави да изтеглят екипажите си от тях.

Някои корабни компании спряха корабоплаването през Червено море.

САЩ и Обединеното кралство заявиха, че действията на шиитското движение заплашват свободата на корабоплаването и започнаха да нанасят удари по цели на хутите в средата на януари.