САЩ и Великобритания ще съжаляват, че са започнали операция срещу Йемен, написа в социалната мрежа X Хузам ал Асад, член на Политбюро на движението Ансар Аллах.

"Нашите въоръжени сили са добре подготвени и агресорите ще съжаляват за агресията си срещу йеменския народ“, се казва в изявлението.

Асад подчерта, че хусите ще определят театъра и посоката на военните операции и правилата на воденето на бой.

Освен това, според един от лидерите на движението, Червено и Арабско море ще останат затворени за преминаване на кораби, свързани с Израел, до прекратяването на военните действия в Ивицата Газа и вдигането на блокадата.

"Чрез тези враждебни и зле обмислени операции Вашингтон и Лондон се опитват да отклонят вниманието от извършващите се престъпления <...>. Ние ще продължим да защитаваме нашата принципна позиция по ключовия за нас въпрос - Палестина, и нито Америка, нито Великобритания ще успее да ни разубеди да не подкрепяме нашия народ в Ивицата Газа“, написа Асад.

В петък вечерта САЩ и Обединеното кралство извършиха 23 въздушни удара по цели в четири йеменски провинции, включително столицата Сана, Ходейда, Таиз и Саада.

Хусите заявиха, че нанасят ответни удари по американски и британски военни бази и съоръжения, а също така твърдяха, че в резултат на ракетна атака са успели да потопят американски военен кораб в Червено море.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече операцията отговор на заплахата за свободата на корабоплаването, като обеща да продължи да действа без колебание. Той посочи, че 27 атаки на хутите са засегнали търговски кораби от повече от 50 страни, а на 9 януари движението е предприело най-голямата си атака срещу военни кораби на САЩ. В края на декември американците атакуваха три лодки, превозващи военните сили на хусите, убивайки десет души.