Хърватската поп звезда Северина се зарече никога да не се връща в Сърбия, докато "диктаторът“ Александър Вучич е на власт, след като беше задържана на границата на страната през почивните дни, пише европейската редакция на Politico.

На път за концерт в Сърбия в неделя, певицата, чието пълно име е Северина Вучкович, заяви, че е прекарала няколко часа в чакане в колата си на сръбската граница, преди да бъде разпитана от инспектори от Министерството на вътрешните работи.

Тя разказа в Instagram, че докато е била задържана, са я критикували по различни политически въпроси, включително мнението й за геноцида в Сребреница през 1995 г., за концентрационния лагер Ясеновац и за нейната подкрепа за сръбските протестиращи, които се противопоставят на планирания добив на литий в Сърбия.

"Никога повече няма да отида в Сърбия, докато диктаторът е на власт“, ​​отсече Северина в понеделник.

"Попитах правоприлагащите органи защо не арестуваха германския канцлер Олаф Шолц наскоро, когато дойде да ги посети, след като Германия гласува в ООН за резолюцията за Сребреница“, добави певицата, имайки предвид оспорваното гласуване за Сребреница ден на паметта, който се провежда през май.

Според сръбски таблоид спирането е "редовна процедура на сръбската полиция за всичко, което държавните власти смятат за съмнително“. Съобщава се, че Северина е получила достъп след разговори с властите, но вместо това е избрала да се върне в Хърватия.

Въпреки че президентът Вучич осъди задържането на певицата, наричайки го "много глупаво и ненужно“, той добави, че мисли "най-лошото за нея“. Министърът на вътрешните работи Ивица Дачич отбеляза, че граничните служители не са отказали на певеца да влезе в Сърбия и попита закачливо дали "трябва да въведат музикална полиция“.

Това не е първият високопоставен човек от региона, който се сблъсква с проблеми на границата. През януари босненската певица Селма Байрами също беше задържана и впоследствие й беше забранено да влиза в Сърбия, след като показа двуглав орел по време на представление — за албанците птицата символизира тяхната етническа принадлежност и тяхното знаме.