От 1 януари следващата година (2025 година) Хърватия ще въведе отново задължителнаъта военна служба, съобщава Novi List.

"Има политическо решение за това и Министерството на отбраната (МО) работи по промени в Закона за отбраната и Закона за службата във Въоръжените сили, както и наредбите към тях, които ще бъдат основа за стартиране на първи наборници, които от началото на следващата година ще трябва да служат задължителна военна служба", посочва хърватското издание.

Хърватия не премахна военната служба, а само я замрази през 2008 г., така че има законодателство, но и практиката, според която се е провеждало обучението до преди 16 години. Сега обучението ще трябва да се адаптира към новите изисквания и обстоятелства.

Все още не е решено дали военната служба ще продължи два или три месеца. Ако се следва първият вариант, тогава новобранците ще получат само начална подготовка, а ако военната служба продължи три месеца, то през третия месец новобранците ще бъдат изпратени на някаква форма на специализирано обучение в армията, въздуха сила и противовъздушната отбрана или флота.