Хърватия е прехвърлила всичките си налични хеликоптери Ми-8 на Украйна, предава РБК-Украйна, като се позовава на стенограма от заседание на Министерството на отбраната на САЩ.

В Пентагона се проведе среща между министъра на отбраната на Хърватия Марио Банозич и американския му колега Лойд Остин, припомня медията.

"Оценяваме непоколебимия ангажимент на Хърватия да помага на Украйна и виждаме това в многобройните ви дарения на военно оборудване, включително всичките ви хеликоптери Ми-8“, казва Остин по време на разговора.

Остин също отбелязва, че Хърватия е напреднала значително за 30 години, преодолявайки последствията от войната през 90-те години на миналия век. По думите му това изисква упорита работа и интелигентни политики, както и желание да се загърбят различията и да се погледне в бъдещето.

"Вашето лично лидерство, най-видимо в съвместните усилия да помогнем на Украйна да се защити срещу руската агресия, демонстрира способността ни да играем по-добра роля за нас и нашата нация за поколения напред. Хърватският народ и нашето правителство разбират това и ние сме ангажирани за тази кауза толкова, колкото "колкото е необходимо“, казва на свой ред Банозич.

По-рано бе съобщено, че Хърватия планира да прехвърли 14 транспортни хеликоптера в Украйна през март. В момента 12 Ми-8МТВ-1 и два вертолета Ми-8Т са изтеглени от хърватските въоръжени сили.

Още през ноември миналата година бе съобщено, че Министерството на отбраната в Загреб се е съгласило да прехвърли на Украйна 14 хеликоптера Ми-8 и Ми-8 MTV.

.